Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
facebook.com/cineblogbg || twitter.com/cineblogbg || cineblogbg.tumblr.com
Автор: cine Категория: Забавление
Прочетен: 1458788 Постинги: 242 Коментари: 449
Постинги в блога от Януари, 2008 г.
image

"Планината Броукбек" (Brokeback.Mountain[2005]DvDrip[Eng]-aXXo.avi). Разтърсваща любовна драма за страстта между двама...овчари (веднъж на работното място и после все там) . САЩ 2005. 134 мин.

Гледах "Броукбек" в памет на Хийт Леджър. Досега консервативната ми същност не беше намерила повод да го извади от чекмеджето на морално-дефектните произведения на изкуството. Затова пък, както отдавна свикнахме да става, тъкмо тази тематика му помогна преди време да спечели немалко слава и три оскара.

Редом със сцените на откровена содомия филмът отправя реалистичен поглед към живота в затънтената американска провинция през 60-те и 70-те и не търпи никаква критика откъм актьорска игра, режисура и операторска техника. 

Три плюса (+++) за качество...Категория: Изкуство
Прочетен: 4710 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 31.01.2008 00:55
image

"Предчувствие" (Premonition[2007]DvDrip[Eng]-aXXo.avi). Парапсихологична (и силно меланхолична) драма с много Сандра Бълок. САЩ 2007. 110 мин.

Симпатягата Сандра е попораснала, но все още е в прекрасна форма, а в редките усмихнати сцени (общо две, май) - пак неотразима. Изнася целия филм, така че, ако не сте й фен, можете спокойно да го пропуснете...

Във всеки случай опитът да бъде потопен зрителя в особено, гъсто като мед, умислено (и у-чувствено) настроение е (у)спешен на 100%. Историята също е сравнително добра и крие изненади (не и за такива като мен, които предварително правят един бърз преглед на видеото...)

Два плюса (++) от пет. Чудеса, повече чудеса искаме от Холивуд...
 
Категория: Изкуство
Прочетен: 3489 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 31.01.2008 00:08
image

"Писма от Иво Джима" (Letters From Ivo Jima. DVD от Александра видео). Филм - "компаньон" (companion picture) към "Знамената на бащите ни", САЩ 2006. 141 мин.

Е тук Клинт вече е надминал себе си, създавайки нов жанр в киното - придружаваща продукция. Нещо като допълнителните материали, обичайно съдържащи се в DVD-тата, само че раздути до повече от два часа и пооформени в подобие на драма. Полуготов филм с изрезки от сценарий, кадри, идеи... Така де, трябва максимално да се използва ситуацията, все пак сме си намерили хубав остров, стоварили сме екип и техника за милиони, защо да не докараме няколко японеца и да скалъпим насрещната гледна точка?!

Резултатът е трудногледаем, трудноиздържим опит за "човешко" (разбирай по американски) интерпретиране на японската страна с липса на носеща история и смислено разкриване на основните действащи персонажи (въпреки превземащото присъствие на Кен Уатанабе).

Два минуса от пет (--).  Ако толкова лесно се постигаха икономии от мащаба в киното...Категория: Изкуство
Прочетен: 2993 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 07.11.2008 18:02
image

"Знамената на бащите ни" (Flags Of Our Fathers, DVD от Александра видео). Военна драма на Клинт Ийстууд. САЩ 2006. 132 мин.

За този филм се изписаха множество хвалебствени слова и както обикновено в такива случаи... не съвсем заслужени. С изключение на една по-дълга, логически последователно представена и напрегната бойна сцена (силно напомняща десанта в Нормандия от "Спасяването на редник Райън") лентата не успява да прикове интереса трайно. 

Главната поука, която старият каубой (сега режисор) Клинт е избрал за смисловоопределяща в "Знамената", а и във втората част ("Писма от Иво Джима") е "Няма такова нещо като герои във войната. Всеки си пази другарчето". Това добре, обаче имаше ли нужда да е написана в прав текст на плаката / обложката на DVD-то, рецитирана периодично от разказвача и от "героите" на екрана и отгоре на всичко драматизирана без особена фантазия за илюстрация?!  
Получило се е малко като  добре познатите напъни в нашенското кино: "Ние сега ви показваме нещо твърде дълбоко. С този изцъклен поглед героинята всъщност иска да каже, че [...]. Нищо, нищо, че не ви е интересно, важно е да не сбъркате посланието".

Два плюса (++) от пет. Все пак постига известно въздействие и в никакъв случай не е загуба на време...


Категория: Изкуство
Прочетен: 2344 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 26.01.2008 11:19
21.01.2008 00:07 - Beowulf (Беоулф)
image

Беоулф (Beowulf.CD1.avi). Северната поема, пресъздадена в близък до автентичния дух (е, почти...) САЩ 2007 г. 113 мин.

Анимация. Но не каква да е... триизмерна (излъчва се и в 3D кината), реалистична (специална технология за прихващане на движенията на живи актьори). Изобщо създава усещането, че гледаме добрите стари Антъни Хопкинс, Джон Малкович, Анджелина Джоли (добре де, не е толкова стара още!), само че панирани в тънка анимационна обвивка, която аха-аха да падне като боя от лицата им...

Най-после се намери жанр, в който компютърната графика помага (за предаване на специфичната атмосфера), а не дразни с изкуствеността си (за сравнение вж. предния постинг)

Настроението е мъжкарско (мачистко?) като в ония героични времена, с много сексуален заряд и разголена... анимационна плът. Филмът не е за деца и от гледна точка на останалото съдържание. 

Четири плюса (++++) от пет. Чакаме следващата продукция на Робърт Земекис.

(Повече около филмовите опити върху Беоулф от cheekmonroecinema.)

Категория: Изкуство
Прочетен: 4878 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 25.01.2008 19:29
image

"Аз съм легенда" (I.Am.Legend.dvdscr.rerip.xvid-ths.cd-1.avi). Модернизирана драматизация на (първоначално) вампирска новела от 1957. САЩ 2007. 101 мин.

Обещаващо е началото на филма. Лов на газели в безлюдния Ню Йорк. Не случайно именно на тези кадри залагат и трейлърите.

Oбаче след създадените високи очаквания започва спускане надолу... и като оригиналност на историята, и като ефекти (неестествени CGI (Computer-generated imagery)-образи на беснеещите заразени. Лукас направи същата грешка в новите Междузвездни войни: не можеш да анимираш гънещия се търбух на Джаба по същия правдоподобен начин както с помощта на обикновена торба с мека кал). 

В продължение на 10 минути в края всъщност гледаме "Шрек" от телевизора на полковника?! Така стачкуващите холивудски сценаристи са дали израз на протеста си?

Уил Смит прави каквото е по силите му за спасяване на нивото, но точно в този жанр добрата актьорска игра не е достатъчна...

Два плюса (++) от пет за робинзоновските мераци, които събужда...

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 3603 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.01.2008 02:21
image

"Водно конче" (Dragonfly[2002]DvDrip[Eng]-aXXo.avi). Несполучила паранормална драма. САЩ / Германия 2002. 104 мин.

Искаше ми се най-после да можем да кажем нещо добро за Кевин Костнър. Но, няма да е и този път. Дали само мен ме лъже паметта: Кевин беше холивудската звезда на 90-те? Какво се случи от тогава (от "Воден свят" насам)?

Тази плитка продукция идва с голямо закъснение да покаже "нещо подобно" на "Дух" (Ghost) и "Шесто чувство" (The Sixth Sense) , но не се доближава до нито един от тях.

Eдин плюс (+) от пет за интересната тематика.


Категория: Изкуство
Прочетен: 5825 Коментари: 5 Гласове: 1
Последна промяна: 18.01.2008 01:07
image

Лабиринтът на Пан (Pan"s Labyrinth.CD1.avi). Депресивна приказка, намазана като мармалад върху партизанска драма. Мексико / Испания / САЩ 2007. 112 мин.

Я, вече е успял да спечели три оскара. Прочетох го преди да напиша коментара и сега субективната ми оценка ще бъде силно обективно повлияна. Е да, филмово изкуство си е... и без това нямаше да споря по тази точка. Но...   
Със сигурност няма да остави у вас бодро настроение (да, да, знам.. "Затова е филмово изкуство, а не Холивуд"). Обаче колко подземно и рогато е позволено да стане в една приказка преди да се появи чувството за нещо гнило. Аз поне малко се обърках: добрите живеят в подземния свят? Ще прескоча политическата половина... от "На всеки километър" насам знаем, че партизаните са добрите. 

От друга страна хората са толкова истински (приличат на българи, южняците ще спасят света от блудкавата глобализация).  Губите връзката в изреченията? От сюрреализма на филма е...

Три плюса (+++) от пет за добрите ефекти.

Категория: Изкуство
Прочетен: 5242 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 14.01.2008 23:03
image

Артур и минимоите (Arthur et les Minimoys (2006).avi). Игрално-рисувана детска приказка с леко поп-звучене. Франция 2006. 103 мин.

65 млн. долара бюджет? Най-скъпата френска продукция въобще до 2007 г.? Хм. 
Филмчето не е без силни страни, но чак пък...

Оставам с впечатлението (като си спомня и за Мила Йовович в "Петият елемент"), че Люк Бесоновата естестика клони към изцъклени същества... по принцип.  Гледалите "Shark Tale" ще открият множество заемки. Иначе, запомнящо се е анимационното изпълнение на Дейвид Бауи. 
На реалните актьори липсва всякаква естественост (може би поради преработената от френски на английски весия) и най-истински играе кучето...

Два плюса (++) от пет. Самият Люк се появява като анимационен герой във финалните надписи, което е сполучила закачка.

Категория: Изкуство
Прочетен: 5266 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 13.01.2008 19:02
image

Бандата на Оушън 3 (Oceans.Thirteen.2007.HDVDRip.XviD-TLF-CD1.avi). Поредна серия на лъскавото криминале. САЩ 2007. 122 мин.

Дали "Бандата на Оушън" е на път да се превърне в безкрайна върволица от епизоди, следващия "Джеймс Бонд"? Ако плакатът и началните/финалните надписи могат да ни дадат някаква ориентация - със сигурност. Пък и лекотата, с която звездният състав може да бъде разширяван и свиван, прави филма идеалната платформа за показ на холивудския топ, нещо като светско събитие, в което всеки от гилдията ще копнее да попадне.

За съжаление тук Ал Пачино не получава шанса да се развихри, а другите големи изглеждат малко поуморени в сравнение с първа част (Джулия Робъртс отсъства и е добре така). Мястото на действието отново е Лас Вегас, но наред с несъщестуващия хотел-казино (който ограбват, как иначе?) и историята прави леко "измислено" впечатление. Не че липсват свежи моменти, напротив. Особено симпатичен е онзи в края, когато Анди Гарсия (изиграният лош от 1... и 3)  се появява в шоуто на Опра, за да разкаже защо е дарил 72 милиона за сирачета.

Три плюса (+++) от пет. Ако има следваща серия, пак ще я гледаме.


Категория: Изкуство
Прочетен: 2667 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.01.2008 18:34
10.01.2008 21:28 - Nomad ("Номад")
image

"Номад" (Nomad.2005.DVDRip.XviD.CD1-NoGrp.avi). Скъпа, но не особено впечатляваща казахстанска историческа продукция. Казахстан/Франция 2005. 112 мин.

Като идея и реализация напомня нашия "Хан Аспарух" от 1981 г. Само дето главните роли са поверени на чужденци и като цяло не постига желания ефект - да излъчва национална гордост (а и да вдъхва такава у съвременните казахстанци според множеството коментари в мрежата...)

Един плюс (+) от пет възможни. (Саша Барон Коен с казахите ли се опитваше да се подиграва в "Борат"? Много е вероятно да загуби някоя част от тялото си...)
Категория: Изкуство
Прочетен: 2712 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01.2008 21:54
image

ЦАЙТГАЙСТ, Филмът (Zeitgeist.DVDRip.XviD.avi). Конспиративна теория за... всичко (което е било, е и ще бъде). Самоделка от Peter Joseph (САЩ?) 2007.

Две от общо трите части на филма не съдържат нови (поне за редовните клиенти на kolibka.com) шокиращи разкрития - Федералният резерв на САЩ е частна институция на мощните банкерски фамилии и има за цел заробването на американския народ в рамките на т.нар. Нов световен ред (има значително по-подробни и интересни филми и книги, посветени на темата); взривяването на кулите на 11-ти септември е операция на американското правителство - професионално срутване на сгради, тук доказателствата са убедително изложени (и между другото съвпадат напълно със становището на някаква комисия от независими инженери, проектанти и пожарникари, разследваща причините - подобна новина поне "изтече" тези дни по Телевизия Европа. Не я чух на други места... Не, не е същото като в Майкъл Муровия "Фаренхайт 9/11").

Що се отнася до първата част - за астрономическия произход на множество от елементите на християнската и юдейската религия и сравнението с по-стари култове (познати на челите Блаватска) - наистина грабва вниманието. Полезно е обаче (тъй като теорията се гради на това) да се провери доколко всички древни цивилизации са "виждали" на небето същите съзвездия като египтяните, гърците и юдеите.

Четири плюса (++++) от пет за зашеметяващата смяна на гледната точка.

Продължения:
Zeitgeist 2: Addendum (2008)
Zeitgeist 3: Moving Forward (2010)

http://zeitgeistmovie.com/

Категория: Изкуство
Прочетен: 17691 Коментари: 10 Гласове: 0
Последна промяна: 16.01.2011 16:47
Търсене

За този блог
Автор: cine
Категория: Забавление
Прочетен: 1458788
Постинги: 242
Коментари: 449
Гласове: 396
Календар
«  Януари, 2008  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031