Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
facebook.com/cineblogbg || twitter.com/cineblogbg || cineblogbg.tumblr.com
Автор: cine Категория: Забавление
Прочетен: 1458772 Постинги: 242 Коментари: 449
Постинги в блога от Декември, 2008 г.
image

Хелбой II: Златната армия (Hellboy II The Golden Army[2008]DvDrip[Eng]-FXG.avi). Втора част на сполучливата комиксова екранизация. Без спад в нивото, даже напротив. САЩ / Германия 2008. 120 мин.

Гилермо дел Торо явно няма да се откаже скоро от любимите си адски създания. Тук, за разлика от "Лабиринтът на фавна" обаче, героите са изградени с много чувство за хумор и чар, вземайки най-доброто от жанра на комикса. 

В продължението на филма има повече любов и наситеност с приказни герои, което в комбинация с естествеността (да, въпреки хрилете, рогата и другите нечовешки атрибути по тях) на основните действащи "лица" връща позабравеното настроение от филми като "Уилоу" отпреди две десетилетия.

Три плюса (+++) от пет за зрелищното пренасяне обратно в детския свят, който малките напоследък като че ли са взели да прескачат в своето експресно съзряване за по-измисления свят на възрастните.


Категория: Изкуство
Прочетен: 3105 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 12.07.2009 22:19
image

Орлово око (Eagle.Eye[2008]DvDrip-aXXo.avi). Амбициозен компютър поема пълен контрол над живота на няколко души и за малко над цялата страна. САЩ / Германия 2008. 118 мин.

Старата тема за "самозабравилия се" компютър, който тръгва да спасява човеците от самите тях, е послужила тук за създаването на интелигентен екшън/трилър от последно поколение. 

Същинският враг се разкрива достатъчно късно, за да запази интереса и напрежението до сами развръзката. Едва тогава се появява чувството за нещо вече гледано (виж например "Аз, роботът", "2001: Една звездна одисея" - всъщност ръчното изваждане на модулите на суперкомпютъра, "за да бъде убит", е възпроизведено почти без промяна). Но е вече късно. Лентата е доставила доволно количество филмова наслада и се насочва бързо към логичния завършек.

Четири плюса (++++) от пет за модерната и наситена с напрежение интерпретация на темата.

Категория: Изкуство
Прочетен: 3132 Коментари: 0 Гласове: 0
image

Проектът Съншайн (Sunshine[2007]DvDrip[Eng]-aXXo.avi). Вариация на тема "2001: Една звездна одисея". Англия / САЩ 2007. 107 мин.

Опит за съживяване на клаустрофобичния жанр от 80-те и началото на 90-те с позабравените напоследък тесни космически / подводни кораби, бази, станции, които някъде в средата на филма (мисията) започват да се рушат и така до края... 

Говорещият бордови компютър, невротичният екипаж, техниката на заснемане не оставят никакво съмнение за следвания модел: Кубриковата традиция бива съзнателно продължена, макар и в психологически олекотен вариант, подходящ за нашето десетилетие. 

Историята не е оригинална след "Армагедон" (и "Event Horizon"), но е относително по-сериозно представена и постига търсения ефект.

Два (++) плюса от пет. Заради любимия жанр и споменатите други достойнства.


Категория: Изкуство
Прочетен: 1914 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2009 10:27
image

Влакът за Юма (3-10.To.Yuma[2007]DvDrip[Eng]-aXXo.avi). Уестърнът не е мъртъв. Ръсел Кроу е човечен злодей от Дивия Запад. САЩ 2007. 122 мин.

След последните отчайващи опити (спомняш ли си например The Quick and the Dead?) за реанимиране на жанра, експлоатиран до изчерпване през десетилетията (от 50-те до 80-те), римейк на уестърн от 1957 през 2007 звучи като налудно хрумване. 

Силният актьорски състав и относителната психологическа дълбочина на изгражданите в хода на историята образи правят от "Юма" качествено филмово преживяване. Ръсел Кроу ни кара да тръпнем ядно пред екрана при всеки пропуск да бъде довършен с напълно заслужен куршум, а в края ни оставя със смесени чувства да изгледаме финалните надписи.

Три (+++) плюса за суровия и чист, по мъжки, филм.
 
Категория: Изкуство
Прочетен: 1570 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.12.2008 19:42
image 

История с пчели (Bee.Movie[2007]DvDrip.AC3[Eng]-aXXo.avi). Не е пчеличката Мая, става дума за американци. САЩ 2007. 91 мин.

Поредната анимационна метафора на американски житейски сюжети, която губи много от стойността си при непознаване отблизо на задокеанското ежедневие, начин на изразяване и въжделенията на средния градски жител. Има междурасова любов, издигане в социалната йерархия, печелят се дела за големи обещетения, за да се работи по-малко, по-късно се оказва, че да се работи по-малко не означава повече щастие, след това отново се работи много в името на щастието.

Сред забавните шаржове са тези на Лари Кинг, Стинг и вероятно още много, които имаме щастието да не познаваме. Един плюс (+) за свежото настроение и качествената анимация.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 2207 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.12.2008 19:45
28.12.2008 18:31 - Wanted (Търсен?)
image

Търсен (Wanted[2008]DvDrip-aXXo.avi). Скъпо филмиран комикс. САЩ 2008. 110 мин.

Анджелина Джоли прави поредната роля, в която се изявява като чифт устни с чифт пистолети (добре де, и много татуировки този път). Не и се е наложило да се затормози с пренастройване от Томб Рейдър. Не че щеше да успее да направи нещо по-различно.

Морган Фрийман е този, който повдига първоначалните очаквания. Както се оказва, напълно неоправдано. 

Режисьор на филма е Тимур Бекмамбетов, чието дело са Нощна стража (Night Watch) и Дневна стража (Day Watch). Трябваше да напишат името му с по-големи букви на плаката, за да ориентират публиката по-правилно за това, което я очаква пред екрана. Влиянието на руската масова култура от последните две десетилетия (само руската ли?) обаче не може да остане незабелязано: обикновеният живот в офиса е нещо, от което всеки мечтае да се избави, заменяйки го с вълнуващ "лайфстайл", например на наемен убиец (или всичко, което включва бързи коли и големи пушки).

Един (+) плюс за добре изпълнените ефекти ала Матрицата.  
 
Категория: Изкуство
Прочетен: 2866 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 03.01.2009 01:06
image

Пътници (Passengers[2008]DvDrip-aXXo.avi). Умрелите не знаят, че са умрели. САЩ 2008. 88 мин.

В този олекотен вариант на "Шесто чувство" (The 6th Sense) Брус Уилис е заменен от плахата Ан Хатауей. По основната идея е променено малко.  Млада психоложка се влюбва в един от своите пациенти, оцелели след самолетна катастрофа. В края се оказва, че оцелели не е имало.

Всъщност през по-голямата част от филма настроението е по-скоро неопределено, а очакванията са за не особено вълнуващ завършек на историята. Краят, макар и не оригинален, успява да дойде изненадващо и да постигне ефекта на захаросана черешка върху скучен блат за торта, осмисляйки всичко видяно преди това. До сълзи.

Три (+++) плюса от пет за превъзходния кулинарен ефект.

 

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1642 Коментари: 0 Гласове: 0
image

Индиана Джоунс и царството на кристалния череп (Indiana.Jones.And.The.Kingdom.Of.The.Crystal.Skull[2008]DvDrip-aXXo.avi). Позакъсняла четвърта част на филма, с който израсна (поне) едно поколение. САЩ 2008. 122 мин.

Както казват старците, ееех, нищо вече не е като едно време. Още началните кадри на  лентата подсказват, че комбинацията Спилбърг/Лукас няма да успее да предизвика отново онзи фурор от 80-те. 

Направен е опит голяма част от оригиналната атмосфера да бъде запазена - чувството за хумор трябва да компенсира възрастта на Харисън, гробниците и паяжините са в обичайното количество. Но защо с напредването на технологиите ефектите изглеждат все по-бутафорно, не би ли трябвало да обратното? Неестествената пъргавина на Инди също не допринася за реалистичността на филма, която явно не и търсена.

Два плюса (++) за съживяването на една филмова легенда, макар и предизвикваща снизходителна въздишка.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 2295 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 26.12.2008 18:54
image

Досиетата Х: Искам да повярвам (The.X.Files-I.Want.To.Believe[2008]DvDrip-aXXo.avi). Агент Моулдър пак не успява да накара другите да повярват. Но и той май не е особено убеден този път. САЩ 2008. 104 мин.

Поредната серия на Досиетата Х, разтеглена в пълнометражен филм. Далеч не най-увлекателната или подходяща за подобна цел. След гледане оставя познатото на дългодишните фенове усещане "лапаш нещо - гълташ нищо" (също като Зрънчо-то, с който се консумира в домашна обстановка). 

Скъли и Моулдър са пораснали, обичат се, споменават за техен син (явно съм пропуснал някой сезон) и изглеждат сякаш никак не им се снимат повече досиета Х.

Един (+) плюс от пет заради добрите стари времена.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2507 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 25.12.2008 20:31

image

Цайтгайст Приложение (Zeitgeist.Addendum.DVDRip.XviD.avi). Теория на конспирацията, част втора. САЩ 2008. 120 мин.

След като първата серия разбуни духовете в интернет, авторът е решил да използва инерцията и повода на световната финансова криза, за да поразсъждава още малко на глас (и картина) върху човешкото възприятие за света. Този път филмът не се изчерпва с философска интерпретация на религията, властта и... всичко останало, а прави опит да се превърне във всенародно движение за промяна на обществото. Препоръчана е рецептата на някакъв "Проект Венера", който не се различава съществено от познатите от историята социални утопии и взаимства немалко марксистки елементи, претендирайки иначе за нов тип социално инженерство.

Темата за световната парична система, по-специално дълговите пари и спорната роля на Федералния резерв, са предмет на множество предишни филми и публикации, а повторението им в началото на "документацията" по-скоро досадява, отколкото допринася реално към дискусията.

Като цяло набързо скалъпената втора част не успява да покрие очакванията, създадена от първата, прави завой към социалния активизъм и изобщо... по-добре да беше спестена. Един (+) плюс за идеализма на автора.

Достъпен безплатно на: http://www.zeitgeistmovie.com/

Коментар към първата част.

Продължение:
Zeitgeist 3: Moving Forward (2010)Категория: Изкуство
Прочетен: 5745 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 16.01.2011 16:50

image


Непроследим (Untraceable[2007]DvDrip[Eng]-FXG.avi). Интернет е пълен с откачалки. Някои от тях привличат аудитория на сайтовете си с убийствено съдържание. САЩ 2008. 101 мин.

Колкото повече посещения отчита сайтът killwithme.com, толкова по-бързо умира жертвата, чиято насилствена смърт изперкалият уебмайстор излъчва онлайн. Едно лесно осъществимо на практика начинание - филмът по-скоро дава лоши идеи за игра с публиката, отколкото прави разкрития за опасностите в мрежата.

Като изключим явно несъответстващото на фабулата заглавие, не особено оригиналния начин на причиняване на смърт (останаха ли такива след 5 [пет!] части на "Saw"?) и вида на Дайан Лейн, "Непроследим" успява да надмине скромните очаквания, които създава в началото. Два плюса (++) от пет.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1681 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.12.2008 09:16
21.12.2008 01:55 - Hancock (Ханкок)


image


Ханкок (Hancock[2008]DvDrip-aXXo.avi). Супермен не е това, което беше. Обаче случва на PR-консултант. САЩ 2008. 102 мин.

Супермен от 2008 г. е пропил се негър клошар. Хубаво. Трябва да има вариации по темата. В политически план хрумването също е актуално. 

Какво друго обаче има във филма: недовършено изглеждащи ефекти, слаба игра на епизодичните герои (главният също не се престарава), претупана история. На фона на всичко това блести ролята на Чарлийз Терон, която като че ли единствена от екипа е взела работата присърце и прави много истинско впечатление (все пак гримьорът можеше да се постарае повече в последните сцени).

Един плюс (+), главно заради нея. Ако не беше евтиният летателен завършек, можеше и да са два.Категория: Изкуство
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.12.2008 02:17
Търсене

За този блог
Автор: cine
Категория: Забавление
Прочетен: 1458772
Постинги: 242
Коментари: 449
Гласове: 396
Календар
«  Декември, 2008  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031