Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 12:28 - Zeitgeist 3: Moving Forward (Цайтгайст 3: Пътят напред)
Автор: cine Категория: Забавление   
Прочетен: 23875 Коментари: 31 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2011 12:39


 imageimage

Цайтгайст / Духът на времето 3: Пътят напред (Zeitgeist 3: Moving forward).

Започвам с поста за Zeitgeist 3... най-вероятно ще се наложи да го допълвам по-нататък.

Вчера в софийското кино (ако може да се нарече така) Влайкова бе премиерата на третия филм от поредицата "Духът на времето" (верен на лошия си навик да гледам всичко ново, и аз бях там). Както се и очакваше, той направи значително по-малко революционно впечатление от първия и не каза много повече от втория. Всъщност може да се нарече преразказ с вариации и разширение на втората част

Забелязах, че някои от присъстващите в салона очакват с почти религиозен трепет поредната проповед на Петър Йосифов (Peter Joseph, много библейско, нали?). Младежката доброволческа организация бе на ниво, тениските и специално отпечатаните билети - съответно "брандирани", а публиката се състоеше от свежи, любопитни и възпитани подрастващи (20-30 г.).

Това, което те изгледаха с много търпение в продължение на близо 3 часа, бе поредица от мисловни лупинги (с възходи и падения в качеството) около безспорно вълнуващи социално-философски теми: 

Западното капиталистическо общество разболява хората - те се докосват (физически) все по-малко още от бебешка възраст, което води до отчуждение, психични, но и физиологични разстройства. Фармацевтичните компании пък печелят от това. В крайно индивидуалистичната култура на Запада всеки се стреми да се изкачва по въображаема социална стълбица, състезавайки се по богатство с всички останали, вместо да се съсредоточи върху взаимността и естественото човешко живеене (това най-добре го могат руснаците - бел. CineBlog). Колкото социалното неравенство е по-голямо, толкова по-високи са нивата на насилие ("класова борба"?). Капиталистическата идеология (придобиване на статус чрез притежание на материални блага; тук някои сигурно си спомнят и други Марксови концепции - за "надстройката", "паричния фетишизъм",  "П-С-П`"), както във всяко общество, обслужва интересите на управляващата класа. Модерният начин на производство създава некачествени продукти, които трябва да се заменят често, за да носят печалба. Подобно прахосничество на природни ресурси застрашава планетата. Парите са дълг, който не може да се изплати с лихвите, и са инструмент за заробване на работещото население. Технологията от друга страна унищожава работни места. Генералното решение е... (!) компютъризирана централно-планова икономика в световен мащаб, която да разпределя суровините според необходимостите (търсенето) на отделните механизирани кръгли градове. А уж идеята беше да се борим с новия световен ред? Да си имплантираме освен и един подкожен чип, за да оптимизират компютрите дневния ни режим. Така де... времето е ценен ресурс в една "ресурсно базирана икономика" (вж. "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли и другите подобни антиутопии, както и Eagle Eye).

Очевидно Питър Джоузеф не е имал щастието да живее на изток от едновремешната Желязна завеса, за да изпита от първа ръка приложението на някои от своите идеи. Освен това сравнението с ранните опити за преобразуване на капиталистическото общество, като този на Робърт Оуен в началото на 19 в. (и въобще утопичния социализъм), показва твърде много прилики. Що се отнася до чисто социално-психологическите размисли, те могат да се намерят в отдавна издадени книги (като "The Great Transformation" на Карл Полани, "Душевно здравото общество" на Ерих Фром и мн. др.). И все пак новото пакетиране и подтикът към размисъл може би заслужават положителна оценка 7/10.


Добро обобщение в един туит:

image



www.zeitgeistmovingforward.com

 
Движението в България:
www.thezeitgeistmovement.bg

Алтернативен проект за активни борци против капитализма:
Родово имение

Още нещо забавно:
Story Of Stuff

Форум на несъгласните:
Анти-Цайтгайст :)

И други го могат: Esoteric Agenda (със субтитри) и Kymatica :)








Гласувай:
2



1. alchemist - Ще го гледаме,
16.01.2011 12:53
ще го оценим.
цитирай
2. анонимен - Жалко. Разбрал си само това, което ...
17.01.2011 18:51
Жалко. Разбрал си само това, което вече си знаел.
За необоснования страх от компютрите кво да говорим? Няма време за запознаване с идеята, има време само за пискане като женички...

А за научно мислене, научен метод, човешко поведение, съхранение на ресурсите, разглеждане на обществото като техническо творение, използване на възможностите на кибернетиката, теория на системите и т.н.? Нито дума не казваш за тези неща...

И още нещо - това, че някой ги е казал преди това нещата, е повече от ясно! Оригинални идеи не съществуват. Не знам защо ги очакваш. Науката се разработва със сътрудничество, с градене върху изследванията на тези преди теб. Уникалното в случая е, че се съчетават съвременните разбирания от различни области и върху тях се изгражда идеята за ресурсно базирана икономика.

Съжалявам, нямах намерение да коментирам, но не се стърпях просто...
Има и лекции - който иска, нека да търси за Jacque Fresco и Peter Joseph. Това е нещо, върху което си струва да си прекараш шибаното време.
цитирай
3. cine - Струва си :)
17.01.2011 20:07
Напълно съм съгласен, струва си да се разсъждава по повдигнатите въпроси. И ако този филм е нещото, което ще събуди интереса към тях сред младите хора, ще ги насочи към четенето на книги по темата и промяна на мисленето, то тогава той има своята стойност.

Не трябва да се забравя обаче, че той остава сравнително плитък откъм действително познаване на икономическите механизми и не споменава нищо за многобройните провалени предшестващи опити за социален инженеринг в същата посока. Т.е. може да се разглежда единствено като въведение в засегнатите теми, а не като окончателен източник на знание. Да не говорим за активистките препоръки, които са най-слабо мислената му част...
цитирай
4. анонимен - ?
20.01.2011 18:28
Тва чудо къде може да се дръпне на торент? Интересна занимавка е.
цитирай
5. cine - ...
20.01.2011 21:52
Ами май още го пазят от изтичане по торентите, защото тъкмо му правят премиера по кината. Но след седмица-две...
цитирай
6. анонимен - Статията като цяло дава някаква ...
21.01.2011 04:33
Статията като цяло дава някаква информация за това какво представляват основните идеи на ''Зайтгайст'' движението. Но си личи, че писалият я е отявлен пртивник на концепцията ( в това разбира се няма нищо лошо само по себе си ). Но - за да разбереш нещо в детайли - трябва и да го познаваш в детайли и да знаеш какво стои зад тези идеи. Няма как да проникнеш в тези идеи като мислиш в рамките на начинът на мислене в който си израстнал и възпитан; а няма какво да се заблуждаваме - всяко възпитание е своего рода пропаганда; много полезни в случая са не филмите Зайтгайст - а конференциите ( orientаtion meetings ), проведждани от Питър Джоузеф - там се стига мнго по-дълбоко в механиката на човешкото поведение и морал; като всичко това е подкрепено с много сериозна фактология и исторически факти ( които - и най-невярващите могат да проверят в Уикипедиа). Това е все едно да разглеждаш една математическа задача - всяко уравнение трябва да се декомпозира но най- базисната логика, преди да може да се прмине към някакъв друг етап на развитие или манипулация на задачата ( това е и идеята на думата ''анализ'' - ''разлагане ''). За съжаление - ''софтуерът'', който се набива в главата на всеки човек от средата в която се развива - го отдалечава - все повече от възможността да анализира базисът. Единствено в науката използват такъв подход и единствено там той е напълно възможен, защото човекът не е едновременно и обект и субект на наблюдението. Това е основният апел на Цайтгайст - когато се говори за прилагането на научен подход, лишен от всякакви предрасъдъци в междучовешките взаимоотношения.
цитирай
7. анонимен - Изгледай пак филма.
21.01.2011 15:19
Леле,който е писал блога не е разбрал и половината от филма,може би и за това не засяга повечето от градивно важните теми във филма които пък обясняват точно "проблемите" според блогъра които били във филма.Ама все пак по важно е да си начешеш егото като избързаш да постнеш нещо критично от колкото да се замислиш дали наистина си разбрал това което се казва и да си направиш труда да проучиш инфомрацията което се предоставя.А относно "той остава сравнително плитък откъм действително познаване на икономическите механизми" бих ти препоръчал да прочетеш Modern Money Mehanics и после пак да изгледаш филма.Точно пък за липса на познание на икономическите механизми във филма изобщо не си познал.
цитирай
8. cine - Не отявлен противник, а леко критичен заинтересован :)
22.01.2011 22:06
Всъщност авторът силно симпатизира на опита за разчупване на традиционни мисловни рамки във филма.. и на общия му социофилософски уклон :) Но и забелязва някои нередни прескоци в логиката (ако искаме да бъдем лоши, можем да кажем класически логически трикове).

От първия филм насам те са предимно от типа: имаме факти 1 и 2, които са безспорни (всички се съгласяват, а някои, които за пръв път се замислят за тях, дори изпитват чувство на просветление), следва факт 3. Е да, ама връзката между фактите и заключението всъщност е неубедителна или въобще липсва. Например анонимен коментатор с номер 7 тук смята, че понеже Modern Money Mechanics описва вярно процеса на парична мултипликация (така както се учи в първи или втори курс от студентите по икономика в цял свят - за тях /би трябвало да/ няма елемент на просветление), то тогава и изводът, че парите - да речем - с пълно златно покритие ще са по-здравословни за икономическото развитие (водят до по-голямо богатство на населението), също трябва да е верен. Пак в учебниците пише, защо това не е точно така. Но тази част удобно е пропусната, като се разчита на мисловната инерция и малък "leap of faith"... Следва емоционален призив за освобождаване от "нереалните" книжни пари.

А дали някой си спомня обещанието, че когато бъде построен комунизмът, парите ще бъдат премахнати напълно? Младите зрители могат да попитат родителите си, евентуално баба / дядо си :) Те, между другото, ще си припомнят много неща от младостта, ако им пуснете филма... :)

цитирай
9. анонимен - А ти спомняш ли си обещанието на к...
24.01.2011 14:32
А ти спомняш ли си обещанието на капитализма че посредством свободния пазар стоките щели да станат толкова евтини че практически щели да бадат безплатни,някак си не се случва това.Комунизма никога не се е стремил кам премахване на парите,как ще премахнеш парите в монетарна икономика,нереалистично е,това си е било просто пропаганда и хората от едно време са били на ясно с това.Казваш "парите - да речем - с пълно златно покритие ще са по-здравословни за икономическото развитие" и от там аз заключвам че не си разбрал филма.В него се казва че всяка монетарно базирана икономика няма значение дали парите са с покритие или напечатани на дълг,предизвиква недостиг защото трябва да се поддържа цената на стоките висока за да има печалба и от там стимул за производство,също и че конкуренцията на пазара не води до така пропагандираното качество на стоките а точно обратното,винаги имаш по голяма печалба ако направиш скапана стока и след няколко месеца като че счупи консуматора е принуден отново да доиде и да си я купи,да не говорим и за неврозите които конкуренцията поражда в обществото,просто погледни статистиката за увеличената затворническа популация и увеличаването на престапленията последните десетилетия.Друг негативен аспект е пряката конкуренция с развитието на технологиите защото ако хората например започнат да прилагат автоматизацията в индустрията с пълния и потенциал икономиката ще се срине защото ще се прекъсне цикличната консумация която е нужна за да поддържа монетарната икономика.А за триковете които говориш че се ползвали във филма може да се каже за абсолютно всеки филм,идея философия и така на татак,това просто е много удобен начин за оправдание.
цитирай
10. анонимен - Прите са просто помощни колела в ...
24.01.2011 14:49
Прите са просто помощни колела в икономиката докато развием технологиите си до момента в който вече можем да премахнем трудовата класа.Останалият минимален труд и наблюдаване на системите ще бъде извършван от доброволци които може да си сигурен,не липсват.Сравняваш ресурсната икономика с комунизъм и това ми звучи доста нелепо,при положение че идеята на икономиката на ресурсите е да бъде премахнат политическият начин на взимане на решения и трудовата класа,това са доста големи различия.Комунизмът и капитализмът имат много по сходни виждания.
цитирай
11. cine - Догма
27.01.2011 21:24
Иронията на съдбата, която започва да проличава в коментарите тук, е, че един филм като Zeitgeist, който има за цел да разрушава догми, сам се превръща в догма. Споровете вече се водят с цитиране на пасажи от самия филм, така както религиозните фундаменталисти се опитват да оборват критики с пасажи от светите писания :) Вместо например "Лука, 9:15" или "Капиталът, Том 1, с.100" скоро ще чуваме "Цайтгайст, Филм Трети, минута 24:15', там ви е казана истината!" :)
цитирай
12. cine - За експлоатацията и експроприацията :)
27.01.2011 22:10
Ето това изречение от коментар 9 дава повод за размисъл: "всяка монетарно базирана икономика няма значение дали парите са с покритие или напечатани на дълг,предизвиква недостиг защото трябва да се поддържа цената на стоките висока за да има печалба и от там стимул за производство..."

Недостиг на нещо винаги ще има. Независимо дали използваме пари или съвсем ги премахнем, някои неща ще бъдат по-желани от повече хора в сравнение с други. Тези, които искат да придобият оскъдните блага, ще са готови да дадат за тях много други блага (бартер). По този начин притежаващите оскъдните блага ще се сдобият с власт над всички, които не ги притежават, но желаят да ги имат, защото ще могат да получават от "бедните" услуги/насрещни подаръци. Тази форма на власт няма нищо общо с това дали "икономиката е монетарна" или не. Парите са само средство за улесняване на размяната.

Когато група хора успеят да поставят ръка върху даден ресурс - т.е. да ограничат достъпа на другите до нещо необходимо ИЛИ просто желано (а кой ще каже къде е разликата - можем да се придвижваме с каруца или последен модел мерцедес, да живеем уютно в колиба или мезонет - докъде се простира необходимостта и къде започва излишният лукс?) - те властват над останалите икономически.

Ако аз непременно искам мерцедес (няма отношение към това, колко ми е физически необходим) , който мога да получа от производителя само срещу голяма сума (не пари, а) полезни вещи и услуги, ще трябва доста да се потрудя, за да му ги осигуря. Това е, което се случва в съвременния свят. Тогава да премахнем не само парите - да премахнем и частната собственост! Така няма да има експлоатация! Никой няма да може да подчинява усилията (труда) на други хора, само защото притежава нещо (капитал), което те не притежават*. Вече започва да звучи познато, нали? :)

* Ще изчезне "трудовата класа", както се изразява коментатор 9, без да осъзнава че използва марксистко понятие, за да опише също такива идеи... :)
цитирай
13. анонимен - cine, ами тогава нека си стоим на ...
28.01.2011 00:06
cine, ами тогава нека си стоим на същото дередже. нека си разрушаваме хабитата. нека измират невинни хора, само защото са се родили в "недоразвити" страни (по-скоро ограбвани страни), нека продължаваме да имаме конфликти, нека живеем в дисбаланс. защо не, нали? защо да си мърдаме пръста за промяна... защо да мислим за света в който ще живеят децата ни.. или пък не дай си боже за някой "странник". пф. ей направо защо не ни пускат вече някое бактериално оръжие и не си редуцират популацията до желаните 500 милиона... Нека егоистичните морали да управляват света и ще вържем като пролетна фиданка... Но както Джордж Карлин, лека му пръст, каза преди време - "Нищо и няма на планетата, тя ще продължи да се върти. Ние сме тези, които си заминаваме..."
цитирай
14. анонимен - " Ще изчезне "трудовата ...
28.01.2011 16:08
" Ще изчезне "трудовата класа", както се изразява коментатор 9, без да осъзнава че използва марксистко понятие, за да опише също такива идеи... :)"
Първо мой човек КОМУНИЗМА НЕ Е ИСКАЛ НИКОГА ДА ПРЕМАХНЕ ТРУДОВАТА КЛАСА.Точно обратното,трудовата класа е сарцето на комунизма.Освен това терминът "трудова класа" не е комунистически това си е икономически термин който днес се ползва с пълна сила.
Второ,по какъв начин може да се опише технологичната безработица която се случва в момента?Понеже някаква политическа идеология в миналото е ползвала този термин значе той е вече лош трермин и не трябва да се ползва?Сякаш неговият смисъл вече е различен.Или просто понеже ти не можеш да кажеш нищо съществено с което да се противопоставиш на фактите които се излагат във филма и за това удобно се опитваш да овърташ но не и да се замислиш за информацията която се излага в коментарите на хората в твоя блог.
цитирай
15. cine - Помощ! :)
28.01.2011 18:23
Помощ, налазен съм от цайтгайстцисти! :)
Това тук беше мирен и тих блог за филми... :)
цитирай
16. cine - Застраховка :)
28.01.2011 19:02
Тържествено заявление:

Повече няма да критикувам вожда Peter Joseph и неговото справедливо и мъдро учение.

:)

Утре, когато проектът Венера завземе властта, най-много да бъда обявен за отявлен реакционист и хвърлен в (комютърно управляем) концлагер заради дързостта си да подлагам на съмнение вечните истини, разкрити от бащата на народите, предводителя на хилядолетното царство на хармония и свобода, създадетеля на новия световен ред Петър Йосиф.

Ако случайно оцелея и бъда освободен след първоначалното бурно десетилетие на революцията, програмистите на Партията (Венера) ще заложат за мен минимални дневни дажби в компютърно управляваните столови, в които - чрез научен подход - ще се изхранват гражданите на новата ресурсно базирана икономика.

Разбира се, напълно безпристрастната научна компютърна евалуация на личните ми качества ще разкрие, че е подходящо да бъда разпределен по местожителство в някой сибирски автономен град при тежки условия на труд като "доброволец" за поддържането на тамошната човешка популация.

:)

цитирай
17. cine - Дръжте врага! :)
28.01.2011 19:10

Анти-Цайтгайст:

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?PHPSESSID=opopta6vce6sqmulrj2ejm5e40&topic=9191.0

цитирай
18. анонимен - Георги Т.
29.01.2011 00:53
:)
cine, пиша само за да знаеш че има някой който е разбрал какво си написал.
Смятам че "Проекта Венера" е поредната глобализационна пропаганда за НовотоВреме. Ако не беше нямаше въобще да го има. Целта е подготовка за скорошните промени.

към номер15 - "религиозните фундаменталисти" е тафталогия понеже всяка религия е фундаменталистка. Религията е базата(фундамента) на която се консолидира общество. Върху религията стъпва държава, икономика, национална принадлежност и всичко за което се сетиш в едно здраво общество. За съжаление ние няма да доживеем такова, но поне можем да посадим семената чрез децата си.
цитирай
19. анонимен - A kакvo da kaja
30.01.2011 03:46
чета ли чета коментари,какво да кажа ,освен ебаго да го еба ,цайсгайс или нов св. ред и всички други.. главоблъсканици ,промяна ще има единствено когато хората започнат да се обичат еидн друг. т.е няма да е скоро,засега още хората са диви по природа.
цитирай
20. анонимен - Иронията на съдбата, която започва ...
30.01.2011 20:51
cine написа:
Иронията на съдбата, която започва да проличава в коментарите тук, е, че един филм като Zeitgeist, който има за цел да разрушава догми, сам се превръща в догма. Споровете вече се водят с цитиране на пасажи от самия филм, така както религиозните фундаменталисти се опитват да оборват критики с пасажи от светите писания :) Вместо например "Лука, 9:15" или "Капиталът, Том 1, с.100" скоро ще чуваме "Цайтгайст, Филм Трети, минута 24:15', там ви е казана истината!" :)


Аз като определен ''Зайтгайст''-фен, не мога да не се съглася с това. Наистина, самият аз се усещам, че попадам в клопката на ''цитиране и сляпо следване на аврторитет'', в случая - Питър Джозеф и ДжакФреско. А и мисля, че всички писали по темета тук го правят - и мисля, че това е повече от очевидно. Обаче, все ми се струва, че във ''постулатите'' на тази ''Цайтгайст-Религия'' има много почече ''истина'' и научен подход за човека и битието от ''истините'' на всичко останало до което съм се докосвал. Една голяма част от нещата на които стъпват не са просто теории, а научни факти - примерно, че няма такова нещо като човешка природа, а човешко поведение, което се формира от средата; че човшките общества преди аграрната революция са били съвсем различни от след това; също така - многобройните интервюта с психолози, които са изследвали различните страни и отклонения на човешкото поведение в детайли.
В икономическата обосновка също ми се струва, че има желязна логика; много от нещата, за които се говори съм ги учил в университета и мога да кажа, че и тук няма импровизации. Друго обаче си мисля - след евентуалното премахване на частната собсвеност и монетарната сиситема, дори и да има начин да се осигурят материални блага на всички хора - неравенство и оскъдица за опр. неща пак ще има; примерно - факт е, че ще има жени, които са по-желани за сексуални партньори и за майки на децата им от други; ако 10 мъже харесват една жена - как ще си я поделят поравно? Ето - ще има недостатъчност в случая
цитирай
21. анонимен - То оскъдицата и съревнователно...
30.01.2011 20:59
То оскъдицата и съревнователността може да бъде за много неща, а не само за материални блага. Сега в момента жените до голяма степен избират по-богатият мъж, защото той евентуално може да им подсигури по-добро бъдеще за децата им. Е - ще кажете - ами - ще ги избират по други критерии - здваве, физически данни, красота, интелект - както е при другите животински видове в природата. Но проблемът с конкурирането между мъжета пак остава - след като няма да има богати и бедни - мъжете пак ще се съревновават за определни жени; това е само един пример; и ето - конкуренцията пак ще я има за други, нематериални неща, дори и технологията да направи осигуряването на материални блага за всички хора.
цитирай
22. cine - Жените - също общи! :)
30.01.2011 23:21
20 и 21: благодаря, тъкмо натам беше идеята да се развие дискусията :)

В следващия филм като нищо ще има призив жените да бъдат общи, за да се избегне безсмисленото насилие между мъжете в борбата за определени (по-желани) жени. Даже компютри могат да организират на случаен принцип срещи между мъже и жени в кръглия град (като в chatroulette.com). Или компютърно да се подбират генно съвместими двойки... Ефикасност и романтика ала Zeitgeist :)
Но това отдавна го има майсторски описано в "Прекрасният нов свят" на Хъксли...
цитирай
23. cine - На борба с неравното разпределение на сексуалните партньори! :)
30.01.2011 23:33

Всъщност горното е рецепта за премахване на още една форма на неравенство и несправедливост в света. Защо едни имат съпрузи и гаджета, а други са сами под небето? Нима някои трябва да са обречени на самота, само защото са се родили с непривлекателна външност (и евентуално лош дъх)! Нека вземем в наши ръце устройството на света и да го променим към по-добро!

Като се замисля, май и аз ще се присъединя към движението! :) И хиляди други... :)
цитирай
24. cine - Ред :)
31.01.2011 10:57
Многото коментари са хубаво нещо и вдигат рейтинга на поста. От друга страна има критично ниво на шум, което пречи на смислената дискусия и отказва хора, които може пък да имат интересни идеи за споделяне по темата, да оставят своето мнение.

Така че повтарящите се възгласи на някои млади цайтгайст-ултраси ще бъдат подстригвани :)
цитирай
25. анонимен - Ето и още едно видео където същите ...
31.01.2011 13:24
Ето и още едно видео където същите тези нелепи аргументи които блогъра натрапва са коментирани от самият режисьор на филма Zeitgeist: Moving Forward

http://www.youtube.com/watch?v=ozy52bZ6JTw
цитирай
26. cine - Добре :)
31.01.2011 16:05
Оставям последния коментар, защото в него има нещо ново. Някой сигурно би се заинтересувал от видео кореспонденцията на Петър Йосиф с негови критици в YouTube... :)
цитирай
27. анонимен - Ето го филмът вече с български су...
31.01.2011 16:29
Ето го филмът вече с български субтитри, http://vbox7.com/play:0d0eda3e Приятно гледане.
цитирай
28. анонимен - Факт е, че тази трета част е най-м...
01.02.2011 15:34
Факт е, че тази трета част е най-малко радикална, злободневна - не се набляба на теми - ''бестселъри'', като религията, тероризма, 11 Септември и Федералният Резерв, а се набляга предимно на причини, не на следсвтия. Също така е и с най-малко ''ефект на психозата'' като режисьорски похват. Но е много по-добре балансирана и с доста по-малко противоречия от другите две. В другите две ( особено в първата) си личи, че режисьорът се лута и няма някаква обща идея. А тука много добре в първият половин час се дискутират основите на човешкото поведение, мотивация, влиянието на средата, миновете и легендите за човешкият морал и природа и т.н. И хората, които ги дискутират тези неща не са някакви самозвани хипари или фанатизирани анархисти - ами са хора, капацитети в тези области, които цял живот се занимават със последиците от изкривеното от средата човешко поведение. Можете да ги проверите в Уикипедиа по имена. Това определено ми се струва, че е най-добрият ''Зайтгайст'' досега.
цитирай
29. анонимен - 1. Факт е. . . 2. . . по-добре балан...
07.02.2011 12:36
1.Факт е... 2...по-добре балансирана 3...по-малко противоречия

и т.н и накрая:

...И хората, които ги дискутират тези неща не са някакви самозвани хипари или фанатизирани анархисти - ами са хора, капацитети в тези области, които цял живот се занимават със последиците от изкривеното от средата човешко поведение... -> проверете в уикипедия, ако се съмнявате

мухахаха :) :) :)
цитирай
30. анонимен - Уточнение
09.02.2011 20:30
Филмът вече е достъпен за сваляне под формата на .iso от торрента http://vodo.net/zeitgeist, в замунда: http://zamunda.net/details.php?id=251874&hit=1, а го има и в арената, сред препоръчаните е.
Филмът информира за съществуването на движението Цайтгайст, което е активистката ръка на Проект Венера: http://thevenusproject.com/, който дава единственото цялостно решение за уцеляване на човека и създаване на устойчиво общество, а именно - преминаване към икономика, базирана на ресурси.
Тук искам да поправя автора на публикацията. Официалният портал на движението за България е http://www.thezeitgeistmovement.bg/.
Топли поздрави,
Цецо.
цитирай
31. анонимен - 1. Факт е. . . 2. . . по-добре балан...
14.02.2011 02:59
анонимен написа:
1.Факт е... 2...по-добре балансирана 3...по-малко противоречия

и т.н и накрая:

...И хората, които ги дискутират тези неща не са някакви самозвани хипари или фанатизирани анархисти - ами са хора, капацитети в тези области, които цял живот се занимават със последиците от изкривеното от средата човешко поведение... -> проверете в уикипедия, ако се съмнявате

мухахаха :) :) :)


И тъй като не можах да разбера точно какъв смисъл влага авторът на този интелегентен пост в многозначителното ''мухахаха :) :) :)''
- ето и някои директни линкове към профилите на някои от на ''главните герои'' третият Цайтгайст :

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_G._Wilkinson

http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1bor_M%C3%A1t%C3%A9_%28physician%29

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Gilligan

http://en.wikipedia.org/wiki/John_McMurtry

Който го интерресува - нека погледне.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cine
Категория: Забавление
Прочетен: 1786265
Постинги: 241
Коментари: 449
Гласове: 396
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031