Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
facebook.com/cineblogbg || twitter.com/cineblogbg || cineblogbg.tumblr.com
Автор: cine Категория: Забавление
Прочетен: 1790677 Постинги: 241 Коментари: 449
Постинги в блога от Януари, 2010 г.
image

Смъртоносен противник (Law.Abiding.Citizen.DVDRip.XviD-ARROW). Как да поправим неработещата съдебна система като изтребим по особено оригинален начин голям брой служители в нея. САЩ 2009. 109 мин.

Трионът (Saw I, II, III.... VIII) си има нов другар. След като убиват жена му и малката му дъщеричка военен специалист по дистанционно осмъртяване търпеливо изчаква десет години, после пощръклява и решава да приложи знанията си за нещо градивно - да разчисти несправедливата американска съдебна система, за която знаем толкова много благодарение на оригиналната мисъл в Холивуд.

Може би всъщност щеше да се получи филм, ако за ролите на интелигентните главни герои бяха избрали интелигентно изглеждащи физиономии... и бяха платили за истински сценарист. 5/10.


Категория: Изкуство
Прочетен: 3874 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.01.2010 22:50
22.01.2010 22:05 - Gamer (Геймър)
image

Геймър (Gamer.DVDRip.XviD-DoNE). Какво идва след Facebook... САЩ 2009. 95 мин.

Поредна антиутопия, която взема на прицел социалните мрежи. Филмът дори предлага развит бизнес модел, в който едни хора плащат, за да контролират телата на други, а вторите плащат, за да бъдат контролирани (офертата включва вграждане на чип в мозъка).

Макар ефектите да са сносни (триизмерният интефейс май съвсем скоро ще влезе в серийна употреба), а като цяло детайлите да издават познаване на мрежовата култура и последните технологични иновации, впечатлението си е нискобюджетно. Най-вече заради бозавата история и избора на актьорите.

6/10 за футуроложкия усет.


Категория: Изкуство
Прочетен: 2181 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.02.2010 00:17
image

Обществени врагове (Public.Enemies.BDRip.XViD-iMBT). "Robin Hood" meets "Heat" somewhere in the 30"s... САЩ 2009. 140 мин.

В този не особено приятен на допир филм с оскъдно число статисти, болезнено дълбоко избръснати главни актьори и пресъздадена в киностудиото атмосфера на годините преди Втората световна война Джони Деп се опитва да се превъплати в образа на легендарения гангстер Джон Дилинджър. За стария тип бандити, които, налегнати от... музата, със самонадеяност на народни любимци извършват дръзки обири, а минути след това се вливат в тъплата като редови граждани, остава все по-малко място в зората на подслушваните телефони и ФБР.

Грубостта на нравите от това време, която явно е трябвало да бъде убедително предадена, обаче далеч не е извинение за грубовато свършената сценаристка и режисьорска работа. Касапски престрелки, недостатъчна история и малко пред- и следсмъртна романтика...

6/10 за частичния успех да покаже "наглите" като звезди на времето си...


Категория: Изкуство
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.01.2010 18:28
image

Американски пай 7: Книгата на любовта (American.Pie.The.Book.of.Love.DVDRip.XviD-RUBY). Училищното падение на нравите продължава... САЩ 2009. 93 мин.

След този филм ми се струва, че голяма част от случващото се в българското основно и средно образование, по повод на което възрастните многозначително повдигат вежди,  всъщност еднозначно може да бъде приписано на Холивуд.

Вносните "ролеви модели" определят във все по-голяма степен битието на учениците у нас заради бързото и повесеместно медийно проникване, увеличените материални възможности и присъствието тук вече на същите вериги за дрешки, от които се обличат героите на екрана.

Девойките от рано се позиционират като обект на желанието, младежите - като пристрастени техни консуматори и играта, която отнема цялото им внимание и енергия през следващите едно-две десетилетия, може да започне...

4/10 за малко по-прибраното изпълнение на 7-мата серия, поносимия хумор и хубавите форми...

Категория: Изкуство
Прочетен: 9327 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 18.01.2010 20:37

image

"500 дни Съмър / лято" (500.Days.Of.Summer.2009.DVDRip.XviD.AC3-M00DY). Полудокументален разказ за едно момчешко влюбване. САЩ 2009. 95 мин.

Типична непродължителна връзка, на която единият придава по-голямо значение отколкото другият. В случая заблуденият относно сериозността на отношенията е неопитният младеж, на когото по-отраканата девойка се радва за кратко.

6/10 за достоверността на мъжката гледна точка....


Категория: Изкуство
Прочетен: 2832 Коментари: 0 Гласове: 0
image

Дориан  Грей (Dorian Gray 2009 DVDRip XviD AC3-SANTi). Приказка за външната красота и вътрешната грозота. Великобритания 2009. 112 мин.

Поучителна история на Оскар Уайлд. Чаровен младеж наследява имението на богат чичо в Лондон, премества се в големия град и от свито момче бързо се превръща в отдаден на плътски удоволствия и поквара неостаряващ развратник. Вместо него старее образът на нарисувания му през първите дни в Лондон портрет... и добива противния вид на загниващата му душа.

Филмът е пипнат и носи кинаджийска наслада. Тъй като не съм чел книгата, не мога да преценя стойността на драматизацията в сравнение с оригинала. Богатството навярно е в езика и душепознаваческите цитати. Но, както се знам, едва ли ще опра скоро до Уайлд, така че приемам филма за полулитературно обогатяване в неразкрити територии.

8/10. За класиката...


Категория: Изкуство
Прочетен: 5366 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.01.2010 23:49
image

Високо в небето (Up.In.The.Air.2009.DvDScR.PROPER.XViD-nDn). За живота в сектора на корпоративните услуги.САЩ 2009. 109 мин.

Георги Клунев е служител в компания, която извършва услугата "уведомяване на служителите, че са уволнени" за други компании. Ежедневието му се състои в полети от град в град, хотели, разговори по служба и тук-там мотивационни сказки (от тези, които HR-ите имат лошия навик да организират). Но на него му харесва. Завързва мимолетни запознанства по летища и барове, трупа летателни точки и се чуства щастлив и свободен. Докато не му втълпяват, че може би е хубаво да има истинска връзка. Тогава нещата се объркват, а той открива тъгата... Нещо като дивака, на когото цивилизованият човек казва, че е гол и беден, и така му разваля рахата.

Малката амбициозна кариеристка, която по едно стечение му прави компания, е интересно противоречив реалистичен образ (играе я една от по-грозноватите моми от "Здрач"). Зубрачка и натегачка, тя е оплетена в планове за бъдещето, сред които, освен професионално израстване, обаче е и ранен брак с перфектния младеж. Иззад пукнатините на първоначалното сковано и неженствено впечатление проникват лъчи на непринудена момичешка обикновеност и непохватност, които успяват да я направят симпатична... на моменти. Типажът ще се стори познат на някои у нас като близко съответствие на провинциална студентка в УНСС от 4 курс - строга и елегантна на първо четене, но със запазени пластове човешка душевност в дълбочина, още не огрубяли от отношенията в столицата.

8/10 за снимката без грим на съвременното съществуване на обикновения човек с костюм, вратовръзка и карти за намаления от няколко авиокомпании.

Категория: Изкуство
Прочетен: 3861 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.01.2010 18:32
image

Жената на скитника във времето (The.Time.Travelers.Wife.2009.DVDRip.XviD-iMBT). Любов, сватба, сълзи и ... много пътуване във времето. САЩ 2009. 107 мин.

Колкото и невероятно да звучи след първото прочитане на заглавието, горната странна смес между любовна драма и фантастика е довела до гледаем романтичен резултат. Може би заради подсъзнателното въздействие на алегорията със света на спомените, в който някои се губят по-често от други.

7/10. За емоцията и... най-вече Rachel McAdams в главната роля.

P.S. Пак по препоръка на Джеймс О.



Категория: Изкуство
Прочетен: 3115 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.01.2010 00:35
02.01.2010 17:27 - Avatar (Аватар)
image

Аватар (този път на кино! :) ). Уестърнът на 21 век... в ново тяло и на нова планета. САЩ / Великобритания 2009. 162 мин. 

Джеймс Камерън прави поредната крачка напред в развитието на киното. Филм, в който реалните актьори играят второстепенна роля, а главните действащи лица, наред с цялото животинско и растително гъмжило не съществуват извън кутията на компютъра. Май хонорарите в Холивуд съвсем скоро няма да са това, което бяха, след като звездите стават просто част от специалните ефекти.
 
Фабулата не е революционно нова в сравнение с някои от историите за Винету (малко смесени с идеи от Матрицата), но това не пречи Avatar да е най-смисленото (и най-реалистичното) приложение на компютърната графика в правенето на филми след Jurassic Park. Мащабът тук обаче е друг. Цяла инопланетна реалност е била създадена от нищото и то така, че да й повярваме.

Що се отнася до философията - западният човек като че ли е започнал да осъзнава пакостите, които е натворил в историята и опитва да поднесе косвено своето извинение. Знаещите ще открият разпръснати във филма парчета източна мъдрост, елементи от нагуализма на Кастанеда ("виждането", "съноходещите") и изобщо един уклон, крайно критичен към материалистичния светоглед. Дори само достъпно поднесеното послание, че белият човек май съвсем не е връх в развитието на живата природа, е достатъчно да предаде значимост на лентата извън въздействието на специалните ефекти, които след година или две вече ще излглеждат бутафорни.

10/10 за превземащото секси присъствие на виртуалните герои, холизма и надеждата...

image

P.S. ...както и за малките гърди и дългите пръсти. Сред нас бродят пандорци... ;)



Категория: Изкуство
Прочетен: 6278 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2010 17:54
image

Двойници (Surrogates.DVDRip.XviD-iMBT). Научнофантастично предупреждение. САЩ 2009. 88 мин. 

Този филм спокойно можеше да бъде кръстен и Avatars. Затова са бързали да излезе преди другия.

След няколко десетилетия виртуализацията на човешката реалност е достигнала нови висоти. Хората не напускат домовете си, само ходят по пижами до тоалетната и хладилника, но участват в обществения живот чрез свои механични копия - сурогатите. Съществуването е заприличало на чат-каналите отпреди няколко години или на голяма социална мрежа - с разликата, че вместо само измислено име вече всеки може да си създаде цялостна обществена идентичност.

На някои започва да им се струва, че въпреки редицата удобства, това развитие унищожава живия човешки контакт и трябва да бъде спряно. 

7/10. Идеята вече не звучи толкова фантастично, техническите детайли са инспирирани от Матрицата, а Брус Уилис изглежда много уморен...

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 2077 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2010 17:53
Търсене

За този блог
Автор: cine
Категория: Забавление
Прочетен: 1790677
Постинги: 241
Коментари: 449
Гласове: 396
Календар
«  Януари, 2010  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031